hradisko sv. Klimenta

Osvětimany I, Klimentek
Výšinné opevněné hradisko a jedno z nejstarších poutních míst, jež je hluboce spjato s moravskou historií. Doklad velkomoravského výšinného opevněného sídliště s dochovanými relikty opevnění, osídleného nejpozději od pol. 9. stol., je kulturní památkou.
Pohled na akropoli hradiska ze severovýchodu s dobře patrnými valy a příkopy
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko Přes lokalitu hradiště (hradiště je v současné terminologii místo, kde se nacházejí terénní pozůstatky po hradisku) prochází zeleně značená turistická cesta. Na místo se lze dostat ze všech směrů po turistických cestách, kterých přes Chřiby vede mnoho. Jako výchozí bod je nejvhodnější využít parkoviště hradu Cimburk nebo obec Osvětimany odkud je to k lokalitě asi 3 km po žluté stezce. Na návrší asi 1 km severně od této obce u SKI Parku Osvětimany se nachází lokalita předpokládaného opevněného sídliště Osvětimany II. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.

historie

Velkomoravské hradisko strážilo někdejší starou kupeckou cestu spojující střední Pomoraví s horní částí Dyjsko-svrateckého úvalu. První písemná zmínka o této lokalitě pochází z listiny datované k 18. dubnu 1358, v níž olomoucký biskup Jan Očko z Vlašimi potvrzuje, že moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský daroval brněnským augustiniánům „...kapli blahoslaveného Klimenta, papeže a mučedníka v lesním zátiší blíže nového zámku svého Cimburka

Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, http://www.klimentek.cz, https://cs.wikipedia.org, http://www.osvetimany.cz a další, 20.3. 2017

pověsti

Traduje se, že pojmenování lokality souvisí se sv. Cyrilem a Metodějem, kteří měli z Chersonésu na toto místo přinést ostatky papeže sv. Klimenta. Kolem roku 1700 kronikář a přerovský farář Jan Jiří Středovský tuto lidovou pověst vztahující se k roku 864 zaznamenal takto: „Když se svatý Cyril obával nejistého štěstí válečného, velmi jsa starostliv o svůj klenot, totiž ostatky svatého Klimenta, počal stavěti s dovolením královým na místě

Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org, http://www.klimentek.cz, http://www.osvetimany.cz a další, 20.3. 2017

popis

Lokalita hradiště sv. Klimenta (někdy označovaná též Osvětimany I, lidově Klimentek) se nachází ve strategicky výhodné poloze, na protáhlé ostrožně vybíhající z hlavního hřebene, s nímž je propojena úzkou šíjí. Ostrožna přibližně trojúhelníkového tvaru o délce asi 1,4 km je od východu a západu chráněna horskou hradbou, od níž je však oddělena strmými svahy hlubokého údolí Klimentského potoka a jeho přítoků. Střední část ostrožny je tvořena

Luděk Vláčil - zdroj:Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, http://www.klimentek.cz, https://cs.wikipedia.org, http://www.osvetimany.cz a další, 20.3. 2017

hradiště
    Zlínský kraj