Dřevěná zvonice byla postavena někdy před r. 1921 jako náhrada za zchátralou zvoničku z r. 1877 na střeše školy. První rekonstrukce byla provedena v r. 1979 a další pak v r. 2007. V r. 2009 proběhla veřejná sbírka, z níž se do zvonice navrátil zvon.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Obec Velké Petrovice (německy Groß Petrowitz) leží v Královéhradeckém kraji v okrese Náchod jihozápadně od města Police nad Metují. Nejvýraznější dominantou obce je dřevěná zvonice stojící na návsi u obecního úřadu. Vedle zvonice stojí zřejmě nejstarší památka obce, kterou je kříž z 2. poloviny 18. století. V obci stojí také památný strom, asi 450 let stará lípa. Nedaleko obce stával hrádek Vlčinec, jehož pozůstatky se dají nalézt v lese severozápadním směrem.
14.6. 2016

historie

První písemná zmínka o vsi, která byla založena pravděpodobně pány z Dubé, pochází z roku 1255. Podle archivních textů byla první zvonice vybudována na střeše nové školní budovy v roce 1877. V téže roce koupila obec Velkopetrovická také nový zvon, který do ní byl zavěšen 13. října 1877. Zvon vážil 41 kg a stál 96 zlatých. Další záznam v kronice z roku 1921 uvádí, že původní zvonice na školní budově již byla v zchátralém stavu a proto byla

Luděk Vláčil- zdroj: obec Velké Petrovice, 14.6. 2016