Mohutná, pseudorenesanční, budova, dvoupatrová budova z roku 1870 s četnými rizality.
© Luděk Pitter 07/2004
Graficke pismenko Blahotice, dnes část města Slaný, se nachází východně od Slaného při silnici I./16. Objekt s budovou zámku a snad i zbytky po staré tvrzi stojí mezi silnicí a Blahotickým rybníkem. Objekt je oplocen, ale zámek je částečně přes bránu viditelný.

Popis zámku
    Mohutná, pseudorenesanční, dvoupatrová budova s četnými rizality
    4.3. 2006
    Historie místa
    Ves Blahotice je poprvé zmiňována v roce 1088. Ve 13. a 14. stol. byla ves v majetku vladyků z Blahotic. Ke konci 14. stol. je v Blahoticích doložena tvrz. Později začátkem druhé poloviny 16. stol. za Anny Luníkovské tvrz zpustla a v již v 60. letech 16. stol. Václav Pětipeský tvrz obnovil. Ta však roku 1590 vyhořela a později byla znovu obnovena. Podle literatury jsou zbytky zdiva tvrze pod zeminou a vegetací vedle dodnes dochovaného zámku.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 4.3. 2006

Kladno  (KL)