Novogotická kaple Panny Marie Růžencové asi z počátku 20. století, stojící v lese přírodního parku Velký Kosíř.
Graficke pismenko Kaple Panny Marie Růžencové na Velkém Kosíři je ukryta v lese asi 0,5 km severně nad obcí Čechy pod Kosířem. Přestože je zdejší přírodní park velmi turisticky navštěvován, je místo téměř neznámé. Nevede k němu žádná z turistických značek a je opomíjena i infotabulemi naučné stezky. Vybudována byla s největší pravděpodobností v době, kdy nedaleký statek Gabrielov prožíval svoji slávu. To znamená v počátcích 20.století, kdy rod Sylva-Taroucca podnikal v celém okolí Čech pod Kosířem. Tuto dataci mohly potvrdit dva erby na tabulce ve spodní části kapličky. Bohužel text a znázornění v erbovních polích je již tak zničeno, že je vidět jen ...
Ivo Rozehnal, 10.7. 2015

Prostějov  (PT)