Panský pivovar je v Náměšti doložen za pánů z Lomnice roku 1520. Často spolu s panstvím měnil majitele až jej v roce 1752 získal Bedřich Vilém Haugwitz. Ten pivovar rozšířil a jeho rod jej provozoval až do roku 1930, kdy pivovar koupilo Hospodářské družstvo. Výroba klesala a v r. 1949 byl uzavřen.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Panský pivovar v Náměšti nad Oslavou je doložen za pánů z Lomnice roku 1520. Po nich přešlo panství i s pivovarem na Žerotíny, a ti jej v roce 1628 prodávají Albrechtu z Valdštejna. Ten jej za necelý rok prodal pánům z Werderberka. V roce 1743 koupila panství s pivovarem hraběnka z Kufsteina. V roce 1752 získal náměšťské panství Bedřich Vilém Haugwitz, vysoký úředník Marie Terezie. Ten pivovar rozšířil a jeho rod pivovar provozoval až do roku 1930. V roce 1930 koupilo pivovar, sýpku a lednici Hospodářské družstvo. Výroba neustále klesala a v roce 1949 byl pivovar uzavřen.

technická památka
     Třebíč  (TR)