Moje místa 0
Biskupská mincovna v Kroměříži byla postavena r. 1665 a sloužila olomouckým biskupům. Ti měli po staletí od panovníka privilegium ražby. Ukončení provozu r. 1759. Poté zde byly byty zaměstnanců zámku. Rekonstrukce v 90. l. 20. stol., od r. 1998 je zde muzeum moravského mincovnictví.
Biskupská mincovna (vlevo) a bývalý mlýn, budovy byly navzájem propojeny.
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Jedním z mála míst u nás, kde se oficiálně mohly razit mince, bylo město Kroměříž. Biskupská mincovna byla vybudována v roce 1665, kdy ji nechal zřídit olomoucký biskup Karel II. z Lichtensteinu - Castelkorna. Mince se zde razily od r. 1666. Budova mincovny stojí nedaleko zámku, severozápadním směrem, při zdejších tenisových kurtech a koupališti. Samotná licence ražby byla udělena Kroměříži již v listině 5. 1. 1608 císařem Rudolfem II., který povolil kardinálu Dietrichsteinovi přenesení mincovního práva olomouckých biskupů ze zaniklého hradu Podivína. Tuto licenci k hradu tehdy zajistil biskup Jindřich Zdík (1126 - 1150). Ražba se tak v Kroměříži ...
Ivo Rozehnal - zdroje web zamek.kromeriz.cz, numismatika.cz a materál infocentra KM (doplněno redakcí podle Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2., kolektiv autorů, Libri 2002, 17.7. 2013