Původní barokní zámek vystavěn v l. 1717–20. Koncem 19. století vyhořel. Při opravě přestavěn na školu a jako škola sloužil až do roku 1992. V roce 2007 zámek zakoupil Petr Rudolf Vančura, zpřístupnil některé místnosti a zámek začal plnit funkci muzea a začaly se zde konat koncerty.
Zámek v Habrech
Pohled na zámek od západu
© Pavel Vítek 08/2011
Graficke pismenko Město Habry leží 21 km jižně od Čáslavi a 19 km severně od Havlíčkova Brodu. Leží u hlavní silnice č. 38, která však zastavěnou část města objíždí. Městem procházejí cyklotrasy č. 4155 z Běstviny do Humpolce a č. 4156 vedoucí z Ledče nad Sázavou přes Chotěboř do Sázavy. Zámek stojí jihovýchodně od centra města, kterým je Žižkovo náměstí, naproti kostelu Nanebevzetí Panny Marie.

historie

První písemná zmínka o osadě Habry je již v Kosmově kronice z roku 1101. Původní barokní čtvercový dvoupodlažní zámek byl vystavěn v letech 1717 až 1720 Adolfem Felixem Pöetting-Persingem. Od počátku sloužil jako sídlo správy panství. Koncem 19. století zámek vyhořel. Při opravě byl snížen o jedno patro a přestavěn novobarokně na školu. Jako škola sloužil až do roku 1992, kdy byla ve městě, nedaleko od zámku, otevřena škola nová. V roce 2007

Havlíčkův Brod  (HB)
    Habry