Hrad Smrdov stával v dnešní obci Sázavka, v místech zdejšího kostela a přilehlých domů. R. 1307 byl v držení Rajmunda z Lichtenburka, který ho směnil s Vilémovským klášterem. Zánik nejpozději v husitských válkách.
Hlavní obrázek místa
Hrad stával v místech dnešního kostela. Fotografie vložena se souhlasem autora - tímto děkujeme. Komerční použití zakázáno.
V obci Sázavka stával menší hrad. Nesl název Smrdov, tak jako do roku 1964 zdejší obec. Poprvé se název Smrdov uvádí roku 1226 za doby Přemysla Otakara I. Už v tomto roce byl svobodným trhovým městečkem. Snad již tehdy zde mohlo stát zdejší sídlo. Jak bylo zjištěno, hrad zaujímal prostor dnešního kostela a části pozemků okolních domů čp. 50 - 55 a 76. Údajně má být ještě čitelný kruhový val v jedné ze zahrad. Hrad je písemně zmíněn roku 1307. Jeho majitelem byl Rajmund z Lichtenburka. Jak uvádí August Sedláček, hrad postoupil s městečkem a pěti vesnicemi klášteru Vilémovskému výměnou za jiné příležitější vesnice (ty se nacházely u Lipnice nad Sázavou). Sídlo však patrně existovalo již za života jeho otce Smila z Lichtenburka. Pravděpodobně se jednalo o opevněný opěrný bod k ochraně panství. Je prokázáno kamenné zdivo. Archeologicky jde dosud o neprobádané místo. Zánik se klade nejpozději do husitských válek.
Rozehnal Ivo - zdroj - cs.wikipedia.org a smrdov.estranky.cz, 21.9. 2022

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Sázavka