Kaple byla založena rodinou Pietschovou někdy mezi lety 1834-1850. Rodina ji udržovala až do r. 1945. Východně od kaple stával hřbitov, který byl zcela zrušen v r. 2013. V té době byly vykáceny také stromy okolo kaple. V r. 2014 došlo k poškození a odstranění většiny zbývajícího zdiva.
© Luděk Vláčil 10/2019
Ves Stará Libavá (dříve Stará Libava, německy Altliebe, Alt Liebe) je částí obce Norberčany ležící v okrese Olomouc. Na tzv. novém hřbitově s urnovou stěnou stávala do 60. let 20. století velká mešní kaple Navštívení Panny Marie. Na tzv. starém hřbitově, který se nacházel při severovýchodním okraji vesnice u silnice na Guntramovice, stávala malá barokní kaple z níž zůstaly jen skromné zbytky zdí.
historie

Ves Stará Libavá byla založena pravděpodobně někdy ve 13. stol. Poprvé je v písemných pramenech zmiňována v listině z roku 1397 pod názvem Stara Lybowa. Z názvu je patrné, že byla lokována slovanskými kolonisty. Ve vsi stávala odedávna velká mešní kaple Navštívení Panny Marie. Další kaple byla postavena východně od vesnice u silnice na Guntramovice pravděpodobně někdy mezi lety 1834-1850. Kaple je prvně zaznačena na II. vojenském mapování - Františkově z let 1836-1852. Byla zřízena rodinou Pietschovou z č. p. 16 ve Staré Libavé. Tato rodina postavila i o něco níže před rozcestím vysoký dřevěný kříž s plechovými korpusy Krista a Panny Marie Bolestné. Důvod zřízení není znám. Rodina Pietschova kapličku i okolí kříže udržovala až do roku 1945, od jara do podzimu byly vyzdobeny květinami z jejich zahrady. Po roce 1945 kaple chátrala, až se z ní stala zřícenina. Na počátku 21. století zůstávalo zachováno obvodové zdivo…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://znicenekostely.cz, http://www.soupispamatek.com, https://pamatkovykatalog.cz a další, 1.11. 2019

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Stará Libavá