Kostel z 9. století. Je z 80% původní stavbou, v této podobě se řadí mezi nejstarší v ČR a na Slovensku. Vznikl s vybudováním velkomoravského hradiště Valy v Mikulčicích. Jako farní kostel sloužil do 18. st., první zmínka o něm je z r. 1392. V roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku.
Kostel sv. Markéty Antiochijské - Kopčany
Celkový pohled od jihozápadu
Kostel (vzhledem k velikosti spíše kostelík; v některých pramenech označován pouze jako kaple) sv. Markéty Antiochijské (i v českých pramenech je však často - a podle mě nesprávně - uváděný jako sv. Margity) u západoslovenské obce Kopčany pochází podle posledních výzkumů z 9. století a je tak nejstarším, v této podobě dochovaným kostelem nejen na území Česka a Slovenska, ale údajně i celé střední Evropy. Je také jedinou stavbou z 24 známých zachovaných staveb z období Velkomoravské říše, která se dochovala ve větším rozsahu než jsou pouze základy – kostelík je z 80 % původní stavbou. Jak se tam dostat (popis cesty pro pěší a cyklisty): Kostelík leží těsně za česko-slovenskou hranicí v polích na levém břehu Moravy cca 2 km vzdušnou čarou od archeologického areálu Valy v Mikulčicích (viz též obrázek rekonstrukce mikulčického hradiště). Propojení areálu v Mikulčicích a prostoru kolem kostelíka pomocí mostu pro pěší se teprve plánuje (viz webový rozhovor s L. Poláčkem v NG č. 10/2005, http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=1070), zatím tedy jeďte (jděte) nejlépe takto: 1) od Hodonína: z Hodonína po silnici na hranici, za hranicí po hlavní silnici projeďte les a na jeho konci sjeďte na lesní asfaltku. Při sjíždění z hlavní silnice po několika desítkách metrů podjedete železniční viadukt. Po lesní asfaltce pokračujte po okraji lesa podél tvrdonicko-holíčskému kanálu (vlevo ve směru jízdy/chůze) až k malému mostíku, přes který kanál překročte. Na druhé straně pokračujte po polňačkách, udržujte jihozápadní směr (cesta už na jiném místě znovu kanál nepřekračuje) až dojedete ke kostelíku, který je kousek od zmiňovaného kanálu. 2) z Kopčan: vyhledejte kostel, za kostelem se silnice rozdvojuje, dejte se tou od kostela vpravo. U rohového domu, na kterém je červeně napsáno "Potraviny", zabočte vpravo do postranní ulice, která záhy…  číst dále
Josef Schwarz, 23.10. 2005

Historie

Kostel vznikl nejpozději v 9. století v souvislosti s vybudováním velkomoravského hradiště Valy v Mikulčicích. Jako farní kostel, o němž je první zmínka v roce 1392, sloužil až do 18. století. V roce 1995 byl kostel prohlášen za národní kulturní památku. Vědecký průzkum: První archeologický výzkum lokality se uskutečnil v roce 1964, další v letech 1994-96. Až systematický průzkum započatý v roce 1998 však přinesl (v roce 2004) výsledky, které umožnily vznik kostela datovat do období Velké Moravy. Restaurátorský průzkum provedený v roce 1997 odhalil středověké nástěnné malby. V letech 1995-99 proběhl stavebně-historický průzkum stavby.

Josef Schwarz, volně podle: Kostol sv. Margity Antiochijskej (http://geo-cz.com/margita/), 23.10. 2005

otvíračka

V kostele se až do roku 1994 konaly příležitostné bohoslužby, v současnosti je uzavřený.

Kostol sv. Margity Amtiochijskej - aktuality (http://geo-cz.com/margita/aktuality.htm), 23.10. 2005

Sv. Markéta Antiochijská

Svatá Markéta Antiochijská byla mučednice žijící na počátku 3. století v Antiochii (území dnešní Sýrie). Pro nás je významná tím, že ve 13. století věnoval její ramenní kost Břevnovskému klášteru král Přemysl Otakar II. (podle jiných pramenů král Béla II.). Legenda o sv. Markétě je podobná řadě jiných křesťanských legend. Dívka z vysoce postavené rodiny (otec "pohanský" kněz) se o křesťanství dozvěděla od své chůvy. Zakrátko se stala horlivou křesťankou, což ji zákonitě přivedlo ke konfliktu s otcem. Ten ji vyhnal a donutil pást ovce. Na pastvě ji potkal římský místodržitel Olybrius, který byl oslněn její krásou tak, že ji pozval do svého paláce. Podle jiné verze ji římskému místodržícímu přímo udal otec. Tak jako tak, v paláci se ji Olybrius pokusil odvést od křesťanské víry, nejprve domluvami, pak mučením. Trpící dívce se rány do druhého dne zacelovaly a Olybrius, nevěda si již rady, nechal dívku setnout. Tím její muka skončila, ale legenda…  číst dále

Most do říše Snů (http://druidova.mysteria.cz/KELTSKY_ROK/Marketa.htm) - ale i jinde, 23.10. 2005

Slovensko, Bratislavský,