klášter kapucínů s kostelem sv. Martina

kláštor kapucínov s kostolom sv. Martina, Holíč
Kapucínský komplex byl postaven v l. 1752-1755 podle projektu architekta Jeana Nicholase Jadota de Ville-Issey. V r. 1786 byl klášter zrušen, začal sloužit jako fara a kostel se stal farním. V současnosti je spravován řeholí premonstrátů.
© Luděk Vláčil 04/2016
Město Holíč se nachází na severozápadním Slovensku v Trnavském kraji, v Záhorské nížině nedaleko hraniční řeky Moravy asi 5 km jihovýchodně od Hodonína. K významným památkám města patří například kostel sv. Martina s klášterem kapucínů stojící v centru u hlavní silnice, dále kostel Božského Srdce a evangelický kostel. Nejvýznamnější památkou města je však nedaleký barokně-klasicistní zámek (kaštiel), vzniklý přestavbou původního hradu. Mezi další pamětihodnosti Holíče patří budovy manufaktury, stojící v centru u hlavní silnice v Bemolákově ulici. Za objektem jsou megalitické kameny nalezené při budování sídliště jihovýchodně od města. Na vrchu Hrebeň stojí bývalý větrný mlýn.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.holic.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 3.5. 2016
popis

Chrám je jednoduchá jednolodní barokně-klasicistní stavba s rovně uzavřeným kněžištěm, zaklenutá pruskými klenbami. Vnitřní zařízení se dodnes zachovalo převážně původní z 2. poloviny 18. století. Klášter byl ke kostelu přistavěn z východní strany a má čtvercový půdorys s dvorem uprostřed. Objekt kláštera má dvě podlaží a jeho stropy jsou zaklenuté pruskými a zrcadlovými klenbami.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.terezianskydvor.sk a další, 4.5. 2016

historie

První známá písemná zmínka o Holíči pochází z roku 1205, kdy je uváděn jako Wywar. Největšího rozkvětu dosáhlo město v 18. století, kdy se stalo majetkem Františka Štěpána Lotrinského, manžela Marie Terezie. V letech 1752-1755 byl v centru města postaven klášter řehole kapucínů s kostelem. Projektantem komplexu byl Jean Nicholas Jadot de Ville-Issey, architekt lotrinského původu, který tvořil v císařských službách. V období josefínských reforem byl klášter roku 1786 zrušen a 13. března téhož roku se na základě rozhodnutí ostřihomského arcibiskupa Jozefa Batthyányiho kapucínský kostel stal farním a klášter začal sloužit jako fara. V roce 1990 se sem opět nakrátko vrátili kapucíni, ale již v roce 1996 odešli do banskobystrické diecéze. V současnosti je komplex spravován řeholí premonstrátů.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.faraholic.sk, http://www.terezianskydvor.sk a další, 19.4. 2016

Slovensko, Trnavský,  Skalica  ( SI ),