Panský dům, který po požáru starého zámku r. 1751 dočasně posloužil Vidršpergárům jako sídlo. V r. 1826 přestavěn stavitelem Süssem z Přimdy na dvouposchoďový zámek. V r. 1887 vyhořel, na jeho místě vystavěn dům č. p. 1.
Mutěnín-hospodářský dvůr za domem čp.1
Zbytky zdí zámku jsou obsaženy pravděpodobně ve stavbě domu č. p. 1. Za domem se nachází hospodářský dvůr.
Vlastislav Mareček, 19.9. 2016
historie

Ves poprvé připomínána r. 1253, ale lze předpokládat, že byla založena někdejším pražským purkrabím Mutinou z Bukovce někdy koncem 12. století. Ještě do 15. století ve vsi vznikla tvrz, i když první zprávy o ní pochází až ze 16. století. Na počátku 16. století statek vlastnil Mikuláš Henigar ze Seeberka, který jej r. 1508 prodal Jiříkovi Vidršpergárovi z Vidršperga. Někdy po r. 1670 byla tvrz pravděpodobně přestavěna na barokní zámek. V r. 1751 zámek vyhořel a zachovalo se z něj jen několik ohořelých zdí. Vidršpergárové zámek již neobnovili a raději přesídlili do panského domu na náměstí nebo pak trvaleji do Vlkýše. Nový zámek v Mutěníně postavili až v letech 1823-1826. Starý zámek postupně zanikl. V r. 1877 vyhořel i nový zámek a zůstalo z něj jen několik zdí poblíž domu č. p. 1. Zbytky zdí byly použity k jeho výstavbě. Za domem se nachází pravděpodobně hospodářské zázemí bývalého nového zámku.

Vlastislav Mareček kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-západní Čechy, Svoboda 1985, kronika obce Mutěnín, 19.9. 2016

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Mutěnín