Zbytky tvrze postavené pravděpodobně v první polovině 14. století vladyky z Tasnovic. Od r. 1659 v majetku Trauttmansdorffů, připojena k horšovotýnskému panství a postupně zaniká.
zbytky tvrze Tasnovice
Tvrz stávala v jižní části vsi vedle silnice a mostu přes řeku Radbuzu. Nad rybníčkem je dosud val a za ním velký vodní příkop ve tvaru půloblouku dosud naplněný vodou. Z věžovitého stavení o rozměrech 16 x 12 m se zachovalo přízemí. Pozdější úpravy změnily tento prostor na dvě samostatné místnosti se samostatnými vchody. Vlastní tvrz byla obehnána ohradní zdí, z níž se zachovaly menší nevýrazné zbytky.
Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Encyklopedie českých tvrzí, Argo 2005, 5.9. 2016
historie

Nejstarší zprávy o vsi jsou z roku 1235, kdy ves patřila Hartmanovi z Tasnovic a jeho synovi Arklebovi. Tasnovičtí si zde někdy v polovině 14. století postavili vodní tvrz, která jim patřila více než sto let. V roce 1508 patřila tvrz Václavovi z Vidršperka, v letech 1509 až 1515 Václavu Dobrohostovi z Ronšperka, po něm ji vlastnil Jan Merklínský z Merklína a ten ji v roce 1522 prodal Vilémovi Černínovi z Chudenic. Před rokem 1630 tvrz sňatkem získali Helversenové z Helversenu a od nich ji roku 1659 koupila Eva Johanka z Trauttmansdorffu. Tím byl tasnovický statek připojen k horšovotýnskému panství. V té době již význam sídla zaniká a objekt postupně pustne.

Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-západní Čechy,Svoboda 1985, 5.9. 2016

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Tasnovice