Zřícenina gotického hradu. Vystavěný krátce po roce 1330. Sloužil jako pevnost husitů. Podlehl Matyášově černé rotě, byl dobyt a zpustošen. Po nejnutnějších opravách byl sice ještě několik let využíván, už roku 1513 je však označen za zbořený.
Hlavní obrázek místa
Brníčko
© Roman Zikmund, 2/2008
Přístup na hrad je možný ze vsi Brníčko po modré a červené značce. Nutno však počítat s 0,5 km dlouhým prudkým stoupáním. Pohlídka však za námahu stojí.
Radim Bystroň, 12.2. 2003

    historie

    Stavba hradu se datuje někdy k roku 1287.Tehdy lovčí krále Přemysla Otakara II. rozdělil svůj majetek mezi své syny. Beneda byl zakladatelem rodu pánů z Otaslavic. Za stavitele hradu lze považovat až Benedova vnuka Ctibora Moravu.V roce 1356 je hrad poprvé uváděn v zemských deskách jako majetek pánů z Otaslavic. Ctiborův syn Mikuláš Morava se rovněž psal z Brníčka. Po Mikulášově smrti připadl hrad jako odúmrť

    Hibou,Hrady,zámky a tvrze na Severní Moravě., 6.7. 2004

    pověsti

    O Tunklovi
    Jan Tunkl byl původně nezámožný zeman. Časem svoje majetky zmnožil a stále měl málo. Rozhodl se vybudovat kolem Brníčka rybníky, tak jak viděl na jihu Čech. Protože chtěl co nejdřív další zisky, museli poddaní platit víc daní a stavět hráze. Často sám na stavby dohlížel a pobízel dráby. Lidé tak měli brzy záda sedřené Tunkla a krví zmalované. Svého pána nenáviděli čím dál víc. Jednou jakýsi

    Ivo Rozehnal - podle Za strašidly na hrady a zámky 2/Ikar 2007, 31.3. 2009


    Vložit do oblíbených
    Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Brníčko

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    OÚ BRNÍČKO
    Brníčko 120
    78975
    Tel: 583438022
    E-mail: ou-brnicko@c-box.cz
    Základní informace místa
    ID místa: 1076
    Typ místa: hrad
    Stav místa: zřícenina
    Přístupnost: volně přístupno
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=1076
    Uveřejněno: 12.4.2002
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama