Jednoduchý pomník ve formě kamenného hranolu, nesoucího litinový jednoradličný pluh. U křižovatky pod vsí Kletečná připomíná zásluhy Hanse Kudlicha (1823–1917) na zrušení robotních povinností v habsburské monarchii.
Pomník od západu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Ves Kletečná je dostupná silnicí III. třídy z Velemína (I/8) na Radejčín či Dubice. Pomník se nachází mezi čtyřmi vzrostlými jírovci vpravo od křižovatky se slepou odbočkou, vedoucí do samotné vsi. Lze u něj zaparkovat.
Nejbližší autobusová zastávka se nachází u vsi Hrušovka (asi 2 km jihozápadně, provoz jen v pracovních dnech), železniční zastávka Radejčín na trati Teplice - Lovosice leží asi 1,5 km severovýchodně (zelená značka). Prostor pomníku je ideálním nástupištěm pro výstup na Kletečnou, šestou nejvyšší horu Českého středohoří.

Hans Kudlich (25. 10. 1823 – 11. 11. 1917)
    Nejmladší z 11 dětí selské rodiny Johanna a Eleonory Marie Kudlichových se narodil v Úvalně (Lobenstein) u Krnova. Dobrá ekonomická situace rodiny vlastnící dva statky mu umožnila studium na gymnasiu v Opavě a filosofie a práva na universitě ve Vídni. Tam se aktivně zapojil do revolučních bojů v březnu 1848, při kterých byl zraněn. Při doléčování následků zranění byl v domovském okrese zvolen poslancem ústavodárného říšského sněmu. Stal se jeho

pomník, památník
     Litoměřice  (LT)