Někdejší špitál s kostelem svatého Materny vznikl před ústeckými hradbami snad ve 13. století, poprvé písemně doložen zřejmě 1327. Mnohokrát přestavěn, naposledy 1625. Fungoval do roku 1856. Kostel byl zdemolován jako poslední část areálu roku 1895. Zachováno několik artefaktů z jeho zařízení.
Kostel od východu, krátce před demolicí v létě 1895
Graficke pismenko Kostel, špitál a bývalý hřbitov zaujímaly plochu východní části dnešního Lidického náměstí před budovou magistrátu. Vlastní kostel stál blízko u jeho severovýchodního rohu.

Svatý Materna (Maternus)
    Svatý Materna (Maternus)', 'V českých zemích prakticky neznámý světec byl pravděpodobně prvním biskupem v Kolíně (nad Rýnem) a Trevíru. Předpokládá se, že zemřel roku 315, jeho svátek katolíci slaví 14. září. Mimo jiné je patronem vinařů. Jeho kult je dodnes živý na obou březích Rýna na německo-francouzském pomezí. Zasvěcení někdejších ústeckých špitálů tomuto světci snad souvisí s původem části prvních městských osadníků.
    Kostel svatého Materny se špitálem
    Ivan Grisa, dle Kaiser - Kaiserová (ed.): Dějiny města Ústí nad Labem, Albis International 1995, 30.3. 2011