Kostel sv. Bonifáce vznikl v letech 1915–1919 v přechodném stylu mezi secesí a individuální modernou podle projektu varnsdorfského architekta Antona Möllera. Po roce 1945 chátral, od přelomu 20. a 21. století byly postupně provedeny nutné opravy, ukončeny r. 2013.
Kostel sv. Bonifáce v Dolním Hanychově
Graficke pismenko Kostel sv. Bonifáce stojí na okraji Liberce v Dolním Hanychově na severovýchodním svahu Ještědu. Nachází se v Ještědské ulici, po níž je vedena tramvajová trať a přímo u něj se nachází zastávka Hanychov, kostel.
21.6. 2019

historie

Kostel svatého Bonifáce v Liberci-Dolním Hanychově je sakrální stavbou postavenou v letech 1915-1919 varnsdorfským architektem a stavitelem Antonem Möllerem v přechodném stylu mezi secesí a individuální modernou. Vlastní stavbu prodloužily hospodářské problémy, které přinesla 1. světová válka. Od r. 1994 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky. V době výstavby kostela se jednalo o stavbu určenou pro německy mluvící obyvatelstvo

Ivan Grisa a Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 14.10. 2010

popis

Kostel je orientován vstupním průčelím na severovýchod, boky lodi směřují rovnoběžně podél Ještědské ulice. Je zděný, omítnutý, jednolodní. Pravoúhlá loď je ukončena nižším pětibokým presbytářem. Vpravo od presbytáře je vklíněna čtyřboká sakristie, na východní straně je situována věž vysoká 33,8 m ukončená bání. Zrcadlově k sakristii je situováno schodiště na věž. Hlavní průčelí je, stejně jako všechna ostatní, opatřeno soklem z kamenného

Jiří Špaček (s využitím textu Památkového katalogu), 21.6. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)