Kamenný pranýř, stojící na rohu Staré radnice na Masarykově náměstí, pochází z roku 1659. Vytvořil jej italský kameník Carlo Serena. Roku 1719 byl pranýř opraven (letopočet na pravé straně). Od roku 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kamenný pranýř, stojící na rohu Staré radnice na Masarykově náměstí v Náchodě, vyrobil v 17. století italský kameník Carlo Serena. Letopočet na levé straně podstavce uvádí rok vzniku 1659. Pranýř byl opraven počátkem 18. století (viz letopočet 1719 na pravé straně podstavce). Pranýř je tvořen podstavcem ve tvaru kvádru o rozměrech 60x60x40 cm, na kterém stojí zbytek válcového sloupu o průměru 40 cm a výšce 120 cm, vpředu se zbytky kování a řetězu.
Od roku 1958 patří pranýř mezi chráněné kulturní památky ČR.

Náchod  (NA)