Železniční most přes Labe v Ústí nad Labem vznikl jako náhrada původního kombinovaného mostu z roku 1874. Přes řeku převádí dvojkolejnou trať a lávku pro pěší.
Část pro pěší na severní straně
Graficke pismenko Most začíná na ústeckém břehu pod vyhlídkovou restaurací Větruše, po jeho lávce pro pěší lze přejít na Střekovské nábřeží s labskou cyklostezkou. Při přechodu se otevírá panorama ústeckého centra.

Železniční most v Ústí nad Labem
    Most byl postaven v rámci předelektrisačních úprav celého traťového úseku Ústí n. L. Střekov – Ústí n. L. západ v letech 1954 – 57 jako náhrada původního jednokolejného mostu z roku 1874. Ve své době byla účast na jeho výstavbě i formou vylepšení třídního profilu řady uchazečů o vysokoškolské studium. Byl stavěn postupně. Nejprve byla postavena část, po které vede druhá traťová kolej (ve směru ze Střekova) s tím, že pilíře v Labi byly postaveny

Ivan Grisa, dle fondů Národního archivu ČR, 10.6. 2008

popis

Most se skládá ze tří základních částí: - Přemostění ulice Střekovské nábřeží je provedeno pomocí trámového železobetonového nosníku, položeného na monolitických pilířích. Rozpon hlavního nosníku je 19,38 m. Střekovská (východní) opěra kryje čelo náspu od železniční stanice Ústí n. L. - Střekov, ústecká (západní) opěra slouží zároveň jako pilíř další části mostu. Je k ní přisazeno i dvojramenné schodiště na obě lávky pro pěší. - Přemostění