Barokní sousoší Nejsvětější Trojice pochází z roku 1718. Autorem je olomoucký sochař Jan Sturmer. V roce 1999 bylo sousoší restaurováno. Na vrcholu sloupu umístěn Bůh Otec, u paty sloupu Svatá rodina.
Barokní sousoší Nejsvětější Trojice ve Fulneku
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Sloup Nejsvětější Trojice se nachází v centru města na Komenského náměstí.
Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, kostel Nejsvětější Trojice, barokní Knurrův dům, kašnu se sochou sv. Sarkandra, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, klášterní kostel sv. Josefa a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu nad městem, bohužel pro veřejnost stále ještě nepřístupný.

historie

Barokní sousoší Nejsvětější Trojice bylo ve Fulneku vztyčeno v roce 1718. Nechal jej postavit místní měšťan Mehoffer. Tvůrcem sousoší je autor mnoha sloupů na Moravě, olomoucký sochař Jan Sturmer. V roce 1999 bylo sousoší restaurováno akademickým sochařem Vojtěchem Míčou.

popis

Barokní sousoší Nejsvětější Trojice obláčkového typu bylo vytvořeno podle vídeňského mariánského sloupu umístěného na náměstí Am Graben. Vrchol sloupu zdobí, obklopen andílky, Bůh Otec a u nohou se vznáší holubice Ducha Svatého. U paty sloupu je zpodobněna svatá Rodina, mezi Marií a Josefem je Bůh Syn v dětské podobě. V nice u sv. Rodiny je postava Jana Křtitele. Na druhé straně sloupu jsou umístěny sochy sv. Rocha a sv. Šebestiána, ochránci