Pozdně barokní kaple Povýšení sv. Kříže byla postavena v r. 1782. V interiéru je umístěn obraz svatého Kříže, který v roce 1777 zhotovil I. Günther. Od r. 2008 je stavba kulturní památkou ČR. V r. 2019 byla zahájena rekonstrukce střech.
kaple Povýšení sv. Kříže z r. 1782
© Luděk Vláčil 10/2019
Malá jihoslezská vesnice Lhotka (německy Nitschenau) ležící v okrese Opava, v Moravskoslezském kraji je částí města Vítkov od něhož se nachází asi 3 km severozápadně. V roce 2001 ve vsi trvale žilo 71 obyvatel. Dominantou je barokní kaple Povýšení sv. Kříže stojící na východním okraji vsi.
historie

Osada Lhotka je poprvé zmíněna v písemných pramenech v roce 1377 jako Nicoschaw. V roce 1782 zde byla postavena pozdně barokní sakrální stavba obdélného půdorysu s pětibokým závěrem, předsazenou předsíní v průčelí s trojúhelným štítem a zvonicí na hřebenu střechy. V interiéru kaple je umístěn obraz svatého Kříže, který zhotovil v roce 1777 I. Günther. Přesto že bylo po roce 1945 většinové německé obyvatelstvo odsunuto a ves nově osídlena, kaple se zachovala dodnes. Od roku 2008 je stavba kulturní památkou ČR. V roce 2019 byla zahájena rekonstrukce střech. V současnosti kaple patří Římskokatolické farnosti Nové Těchanovice.

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz a další, 30.12. 2019

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Lhotka