Původně renesanční zámek byl postaven v první pol.16.st. V letech 1681–91 přestavěn ranně barokně a koncem 18.st. pozdně barokně. Další úpravy v letech 1927 a 1959 poněkud setřely barokní styl stavby.
Zámek ve Stárkově
Pohled ze silnice do Hronova
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Stárkov se nachází v CHKO Broumovsko, 10 km západně od Police nad Metují, 10 km severovýchodně od Červeného Kostelce.
Zámek se nachází asi 50 m od nejnižšího místa mírně se svažujícího náměstí, při silnici do Hronova. V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví čtrnácti potomků původních majitelů a veřejnosti není přístupný.
Dne 23. ledna r. 2007 byl Stárkovu obnoven status města. Poprvé byl Stárkov povýšen na město již roku 1573.
V okolí nalezneme turisticky atraktivní místa – Červený Kostelec, Hronov, stolovou horu se skalním městem Ostaš, Broumovské stěny, Teplicko-adršpašské skály, skalní hrádek Skály, Broumov s benediktinským klášterem a nespočet dalších.

historie

První písemný doklad o Stárkovu pochází z roku 1321, kdy zde měl opevněné sídlo Bohuš ze Stárkova. Tehdejší tvrz stávala v místech vedle nynějšího kostela. Původně renesanční zámek byl v obci postaven v první polovině 16. století, kdy Stárkov vlastnil Bernard Žehušický z Nestajova. K jeho rozšíření a první přestavbě došlo po roce 1625, kdy stárkovský statek vlastnil Hertvík Čertorejský z Čertorej. Jan František Keiserstein, vlastník Stárkova

Pavel Vítek - zdroj - Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, nakladatelství Libri, 1999, 1.8. 2007

Náchod  (NA)