Moje místa 0
Barokní kašna se sousoším sv. Jana Sarkandra umístěná na Komenského náměstí pochází ze 40. let 18.stí. Sousoší umístěno v čtyřlisté nádrži. Podstavec doplněn reliéfy znázorňující epizody ze Sarkandrova mučení.
Kašna sv. Sarkandra ve Fulneku
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Kašna se sochou sv. Jana Sarkandra se nachází v centru města v severozápadním rohu Komenského náměstí.
Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, kostel Nejsvětější Trojice, barokní Knurrův dům, barokní sloup Nejsvětější Trojice, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, klášterní kostel sv. Josefa a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu nad městem, bohužel pro veřejnost stále ještě nepřístupný.

popis

Barokní kašna se sousoším sv. Jana Sarkandra pochází ze čtyřicátých let 18. století. Autor této práce není přesně znám, předpokládá se, že sousoší vytvořil olomoucký sochař J. A. Heinz. Na vysokém podstavci stojící sousoší sv. Jana Sarkandra je umístěno ve čtyřlisté nádrži a představuje chvíli světcovy apotézy. Architektonicky je socha světce u nohou doplněna dvěma anděly v dětské podobě (putti). Dekorativní reliéfy umístěné na jednotlivých