Štramberk – MPZ

Moravský Betlém
Štramberk je díky svému zachovalému středověkému členění na hrad, město a předměstí a zachovalý soubor roubených i pevných staveb maloměstské podbeskydské architektury od roku 1969 vyhlášeno za Městskou památkovou rezervaci.
Pohled od Trúby
Graficke pismenko Malebné městečko Štramberk sevřené ve svazích mezi vrcholy Kotouče, Bílé hory, Červeného kamene a Zámeckého kopce se zříceninou hradu, který dal celému městu název, je pro svou malebnost a zachovalou autenticitu právoplatně nazýváno „Moravským betlémem“. Soubor středověkého gotického hradu, kostela a zachovalých úseků hradeb, jež jsou popsány vlastními hesly, doplňují již turisticky méně známé avšak neméně atraktivní roubené maloměstské domy. Kolorit města je doplněn řadou plastik, původních studní s rumpály, bočních pavlačí domů a vzácnými sedlovými střechami. Právě toto členění na hrad, město a Horní a Dolní Předměstí a vzájemné urbanistické ...
Jan P. Štěpánek, web, 5.2. 2006

Významná místa města Štramberka
    Nejznámější je tzv. Zlatá ulička pod hradem se 7 roubenými domy (NKP) z konce 18. století a jedním domem (NKP) z lomového kamene. Další nádherné roubenky lze nalézt v Jaroňkově uličce, na předměstích v ulicích Horní a Dolní Bašta (povětšinou terasovitě nakupené na skalnaté stráně dva typy staveb: dvoudílné se síní, jizbou a komorou a rozměrnější s větší komorou, chlévem a třemi okny v průčelí), v ulici Na kopci z počátku 19. století a dalších

Popis klasických štramberských domů
    Původní typ staveb, komorochlévové domy valašského typu musely být ve stísněných maloměstských podmínkách Štramberku poněkud pozměněny. Oproti venkovu muselo být omezeno hospodářské zázemí domu. Domy mívaly jednu až tři místnosti, do nichž se vcházelo ze síně. Hlavní komora bývala umístěna vedle jizby a prosvětlena oknem ve štítě domu. Z síně vedl často vstup do sklepa a na půdu (v kraji lidově nazývaná „hura“). Domy bývaly vybaveny chlebovou