Z velké části porušený reliéf tvrziště, ve svahu nad obcí Buk.
Nejzachovalejší západní nároží tvrziště
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Místo tvrze uvádí starší literatura v zahradě domu č.p.18. Při pracích na této zahradě byly v minulosti odkryty části kamenných zdí a údajně i podzemní prostory. Otázkou zůstává, zda s tvrzí souvisely či patřily hospodářské zástavbě nebo nějakému jinému objektu. Tento dům se zahradou se nachází kousek za křižovatkou s kapličkou, u silnice směrem na Sobíšky. Znatelné reliéfní zbytky tvrze se však viditelně rýsují až necelých 100 m právě nad zmiňovanou zahradou a to ve svahu v lese. Místo sice nabízí poměrně slušný rozhled (ovšem dnes většinou zakrytý stromy) na celou polovinu obzoru a to od jihozápadu po severovýchod, ale jinak je tvrz ...

historie

Založení tvrze je možné spojit s Oldřichem z Buku asi v polovině 14.století, spíše však podle zmínek v písemných pramenech po roce1368. V roce 1377 se už tvrz výslovně zmiňuje, kdy kupuje část vsi s tvrzí Petřík ze Žeranovic. V době husitských válek tvrz asi dobyl Boček Puklice z Pozořic. Tvrz se zmiňuje i v roce 1446, kdy je zapsána Závišovi z Kunčic. V roce 1497 se však zmiňuje už jen tvrziště, tedy tvrz byla nějaký čas už patrně opuštěná.