Téměř neznatelné stopy po tvrzišti a vsi ze 14. století nedaleko vsi Žákava. Zmiňuje se Aleš z Pokonic, který byl purkrabím na Vlčtejně. Mikuláš Pokonický z Dlouhé Vsi nechává tvrz opuštěnou v 70. letech 15. století. Ves se uvádí jako pustá r. 1587.
Graficke pismenko Tvrz v Pokonicích byla založená ve 14. století. První zmínka o ní je z roku 1357, kdy se zde vdávala Vaňka, dcera Buška z Pušperka, za Markvarta ze Záluží. Po Markvartově smrti drží tvrz jeho syn Vilém a po jeho smrti prodávají poručníci jeho nezletilé dcery Vracky majetek několika okolním sousedům. Majitelem tvrze se Aleš, který se psal z Pokonic a byl purkrabím na nedalekém rožmberském hradě Vlčtejně. V roce 1410 kupuje Pokonice a Žákavu Buzek z Dlouhe Vsi. Jeho syn Mikuláš kupuje Poříčí (Spálené). Píše se Pokonický z Dlouhé Vsi, ale od 70. let 15. století nechává tvrz opuštěnou. V roce 1587 se uvádí jako pustá i ves Pokonice.
Petr Nožička dle: kol. aut: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 7.9. 2010