Starý zámek vznikl renesanční přestavbou starší vodní tvrze. Po polovině 18. století byl vystavěn Nový zámek. Jediným zásahem bylo empírově upravené průčelí počátkem 19. století. V 90. letech 20. století byla na zámku vyměněna krytina za plech.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Obec Bravantice se nachází přibližně v půli cesty mezi městy Klimkovicemi a Bílovcem na Novojičínsku. Po odbočení z hlavní silnice směrem na sever, k centru obce, je nejlepší auto nechat u zdejšího kostela a k zámku, který je již jen naproti přes říčku se vydat pěšky. Hlavní dominantou obce je zajímavý komplex dvou šlechtických sídel. Staršího a cennějšího renesančního Starého zámku a barokního Nového zámku, který převzal funkci po Starém zámku, jenž byl využit pro hospodářské účely. Celý komplex je bez využití a rychle chátrá. Současný osud obou zámků je takový, že majitelem se po Státním statku, který zámek zcela zdevastoval, stal Pozemkový ...
jps7, MW a Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M. Plaček), 22.2. 2005

Popis Nového zámku
    Budova nového zámku stojí poblíž starého zámku a s jeho jižním průčelím a dodnes částečně zachovalými dalšími hospodářskými budovami svírá prostorný dvůr. Nový zámek je obdélná patrová budova, orientovaná delšími průčelími k východu (k řece a za ní stojícímu kostelu) a západu (prostor dvora sevřený hospodářskými budovami a starým zámkem). Středem objektu prochází průjezd k němu vede přes říčku Sezinu dnes částečně zřícený most z lomového

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006. Frýdek-Místek: Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková o, 23.2. 2005
    Stavební vývoj zámku Bravantice
    Kurt Hermann uvádí, že „vodní hrad“ stál v Bravanticích už v 9. století za Karla Velikého a prodělal i maďarské nájezdy roku 1242, ze kterých se údajně našly nálezy při průzkumu v roce 1912. Kromě zbraní a střepů prý byla objevena i stará zámecká kaple zdobená freskami. (Tyto informace ale další prameny nepotvrdily.) Obec Bravantice (původně zvaná Brofansdorf, později Brosdorf a Brabantice) byla údajně založena lokátorem Hankem kolem roku 1270.

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006, 23.2. 2005
    Popis Starého zámku
    Budova zámku je umístěna na mírném návrší a blízká říčka Sezina zřejmě napouštěla lomovým kamenem vyzdívaný příkop. Ten dosud budovu obklopuje ze všech stran a bez kopání sond nelze určit původní hloubku příkopu. Je ohraničen mohutným valem, který se zdá na rozích zpevněný rondely. Val se nenachází na jižní straně. Dochované, povětrnostními vlivy částečně smyté valy jsou dnes zarostlé listnatými stromy. Patrový zámek má čtyři křídla, která

WEISSBROD, Marek. Zanikající zámky Moravskoslezského kraje. Doprovodný text ke studijní výstavě Zanikající zámky Moravskoslezského kraje, která v Muzeu Beskyd proběhla od 7. 11. 2005 do 8. 1. 2006. Frýdek-Místek: Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková o, 6.3. 2006