tvrz Čestice

u Volyně
Zřícenina tvrze. Čestice se zmiňují již r. 1243. Prvními majiteli byli Přechové z Čestic. R. 1520 byla pro loupežné výpravy Přecha z Čestic vypálena vojskem. Dalšími majiteli byli Hodějovští z Hodějova, r. 1622 Hýzrlové z Chodů. Ti se rozhodli postavit pohodlnější zámek a tvrz byla později zbořena.
Vstup do sklepa z parku se zbytkem portálku
Graficke pismenko Goticko-renesanční čestická tvrz stávala v místech dnešního parku jihovýchodně od zámku. Dochovaly se z ní sklepy dvou křídel (západního a severního) a část ohradní zdi s podkovovitou baštou.

Sklepy západního křídla jsou volně přístupné
Pavel Zany Komárek, 23.2. 2004

historie

Pozůstatky tvrze v Česticích leží v parku nedaleko zámku. Obec Čestice se zmiňuje prvně již r. 1243. Prvními majiteli byli vladykové Přechové z Čestic. R. 1520 je zaznamenáno vypálení tvrze spojenými vojsky Píseckých a Vodňanských. Důvodem bylo loupeživé chování tehdejšího majitele tvrze Přecha z Čestic, který společně se Zdeňkem Malovcem přepadal a okrádal kupce. Král Ferdinad I. později způsobenou škodu Václavovi Přechovi nahradil. Dalšími