Kostel postaven v letech 1815–1816. Jednolodní orientovaná zděná stavba zakončená odsazeným, segmentově zaobleným presbytářem. Plochostropý interiér lodi přechází vítězným obloukem v rovněž plochostropé kněžiště. Nad průčelím hranolová věž s lucernou a makovicí. Chráněná kulturní památka od r. 1965.
Kostel Nejsvětější Trojice v Petrovicích u Jablonného v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Petrovice, místní část města Jablonné v Podještědí, se nacházejí 5 km severně od centra města. Leží při místní komunikaci vedoucí do Německa do lázeňského města Luftkurort Lückendorf a do Žitavy. Do vsi zajíždí autobus z Jablonného. Nejbližší vlaková stanice je Jablonné v Podještědí, ležící na trati č. 086 vedoucí z České Lípy do Liberce.

historie

Kostel Nejsvětější Trojice v Petrovicích byl postaven v letech 1815–1816 v místech někdejšího panského dvora. Novostavba částečně využila objekt starší sýpky. Relikty jejího obvodového zdiva s charakteristickými okenními otvory a barokním členěním fasád se dochovaly ve hmotě zdiva na severním a západním průčelí. Původní sakristie kostela stála na severní straně presbytáře, byla přesunuta na jižní průčelí pravděpodobně koncem 19. století.

popis

Kostel představuje jednolodní orientovanou zděnou stavbu zakončenou odsazeným, segmentově zaobleným presbytářem, který od jihu rozšiřuje mladší přístavba sakristie. Jednotlivá průčelí opatřená hladkými omítkami člení lizénová pole doplněná jednoduchou fabionovou římsou. Interiér prostorné lodě a kněžiště prosvětlují půlkruhově zakončené okenní otvory lemované štukovými šambránami s naznačenými klenáky. Vstupní západní průčelí zakončené vysokým

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)