Vodní mlýn Dřevíček byl vybudován v r. 1919 na místě staršího dřevěného mlýna. V jeho interiéru se nachází dochované funkční zařízení z let 1920-1940. Dnes je kulturní památkou a slouží jako muzeum mlynářství.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Mlýn (č. p. 3) se nachází v místní části města Stárkov ve vsi Horním Dřevíči v údolí potoka Olšavka (zvaném též Dřevíč) v Kladském pomezí na severu Královéhradeckého kraje v jižní části Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Mlýnem vás provedou potomci dřívějšího mlynáře. Seznámíte se zde s mlynářskou terminologií, získáte základní představu o mletí a uvidíte původní zařízení mlýna staré až 90 let. Prohlídka, při níž uvidíte všechna mlýnská zařízení v chodu, trvá přibližně 1 hodinu. Pro děti jsou připraveny zábavné prohlídky se soutěžemi. Jezdí sem školní i jiné zájezdy. Návštěvu si můžete objednat, a to i mimo návštěvní dobu od března do prosince. Ve mlýně si můžete zakoupit suvenýry a v určité dny i čerstvý chléb, který se zde peče v peci z roku 1925.
Luděk Vláčil - zdroj: http://mlyndrevicek.cz/?p a další., 21.10. 2016

historie

Kdy v Horním Dřevíči vznikl první vodní mlýn, není známo. Lze předpokládat jeho značné stáří a nelze vyloučit ani jeho pozdně středověký či raně novověký původ. První konkrétní a nepochybná zmínka o mlýně se vztahuje až k roku 1734, kdy jej koupil Josef Vacek [„Joseph Watzeks“]. Mlýn měl tehdy podobu dřevěné roubené chalupy. V roce 1840 je mlýn zachycen na císařskému otisku map stabilního katastru, kde se uvádí [stavební parcela č. 2] a ještě

Luděk Vláčil- zdroj: http://mlyndrevicek.cz/?p, http://vodnimlyny.czl a další., 25.10. 2016

mlýn