Kostel byl postaven v r. 1526 na místě starší kaple. Dne 14. května 1862 udeřil do věže blesk a následný požár ji částečně zničil. V r. 1865 byla postavena nová věž. V l. 1883 a 1938 byl kostel novogoticky upraven. V l. 1945, 1965, 1989 a 2000 byl zrekonstruován.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Drnovice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Blansko asi 15 km severozápadně od Blanska a 9 km jihozápadně od Boskovic. U severovýchodního okraje Drnovic stojí hřbitovní filiální kostel Nejsvětější Trojice, v němž se nachází několik zajímavých náhrobních desek. Většina z nich patří bývalým majitelům drnovického panství, například rytíři Karlu Josefovi ze Schlögernu, jeho manželce Rosalii Kateřině a jejich dětem. Jedna z náhrobních desek je nečitelná kromě erbu a letopočtu 1522. Pravděpodobně patřila Marii Drnovické z Drnovic. Filiální kostel v Drnovicích patří k farnosti Lysice. K dalším zajímavým památkám obce patří statek (někdy označován jako zámek) z 18. stol. a budova tvrze (dnes obecního úřadu) ze 14. stol.
Luděk Vláčil - Zdroj: informační cedule, http://rkf.lysice.cz/historie/drnovice/ a další., 9.1. 2016

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1131. Snad již někdy ve 13.-14. století stávala na místě dnešního kostela kaple. Poprvé je však kaple zmiňována až v roce 1525. O rok později byla pravděpodobně Ctiborem z Drnovic a jeho manželkou Markétou z Náchoda přestavěna na kostel Nejsvětější Trojice. Dle dochovaných zápisů byl v témže roce vysvěcen. Z této doby se dochovaly nápisy na kostelní klenbě. Dne 14. května 1862 udeřil do kostelní věže