V r. 1847 založen německými rytíři malý empírový zámek. V r. 1859 rytíři darovali zámek řádu redemptoristů, kteří budovu přestavěli na klášter. V letech 1860-1862 přistavěn kostel sv. Alfonse. V r. 1896 klášter rozšířen a zřízena střední škola. Později klášter zrušen. Dnes domov důchodců.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Poprvé je Červenka zmiňována v listině krále Václava II. z roku 1287, která je uložena v Litovli. Původně se obec skládala ze dvou částí, Velké a Malé Červenky. V roce 1845 bylo postaveno v Července nádraží jako součást olomoucko-pražské dráhy. Nádraží se tehdy nazývalo Littau-Litovel. V roce 1847 nechal velmistr řádu německých rytířů arcivévoda Maxmilián Josef Rakouský-Este (1782-1863) postavit u nádraží malý jednopodlažní pozdně empírový zámek. Ten měl složit řádu k odpočinku jako "čekárna na vlak" při cestě na Sovinecké a Bouzovské panství. Po vybudování železniční tratě z Olomouce do Bruntálu se stal zámeček přebytečným ...

popis

Původně obdélníkový jednopodlažní zámeček stojí na severním okraji obce u budovy vlakového nádraží. Dnes je to budova dvoupatrová, k níž ze západní strany přiléhá kostel sv. Alfonse se dvěma věžemi v průčelí.