Oberská vrata

Brněnka, Války
Opevněné hradiště ve vojenském újezdu se zachovalými valy a rozlohou až 100 ha. Datace 1 500 - 1 000 let př. n. l. Osídlení lužické kultury. Archeologicky téměř neprozkoumaná lokalita, známá již od středověku.
Údolí Okluky ve voj.prostoru, vlevo kopec Na závrtku, za kterým začínají Oberská vrata
Graficke pismenko Asi 1 km od Ježova hradu v údolí říčky Okluky neboli Hloučely se nachází ve vojenském újezdu lokalita zvaná Oberská vrata. Jedná se o rozlehlé sídliště v hlubokých lesích. Na severozápadní straně nad Bousínským žlebem je zhruba 0,5 km dlouhý val, který je asi 6 m široký a 2,5 m vysoký. Na svém konci je pravoúhle přesměrován k jihu, kde se po několika metrech ztrácí. Východní a jižní val, který má tvar půlměsíce a jeho jižní část je asi 300 m od Žbánovského žlebu, má mnohem mohutnější val. Ten je dlouhý asi 1 km a má šířku kolem 10 m a výšku asi 3 m. Vzdálenost mezi těmito valy činí asi 1,5 km. Severní a jižní prostor se od opevnění velmi ...
Ivo Rozehnal - zdroje - web palba.cz, pohanskykruh.wordpress.com, 2.8. 2015

hradiště