Pomník odhalený 21. 7. 1999 na počest americkým letcům (poručík Polinski a seržanti Finley a Gaalswyk), kteří zahynuli 21. 7. 1944 v troskách bombardéru B-24G Liberator v katastru Mukova. Stroj byl sestřelen německým flakem při náletu na palivový kombinát Sudetenlandische Treibstoffwerke v Záluží.
© Prudký Martin, 11/2014
Graficke pismenko Pomník stojí ve svahu pod kostelní zdí na návsi Mukova, malé vísce mezi Razicemi a Červeným Újezdem na Teplicku v severních Čechách, v současné době místní části obce Hrobčice.
Prudký Martin, 27.11. 2014

historie

Pomník amerických letců připomíná smrt tří mužů v bombardéru B-24G Liberator, setřeleném obávaným německým flakem během náletu na litvínovský chemický komplex Sudetenlandische Treibstoffwerke (STW) 21. 7. 1944. Tento den odstartovalo z italských spojeneckých letišť téměř 300 bombardérů 15. letecké armády USAAF, ale nad litvínovskou chemičku dolétlo z nejrůznějších důvodů jen 143 strojů a svrhli na ni 329 tun bomb. Doprovázela je ochrana

Prudký Martin podle Mostecký benzín hoří - Radovan Helt, 22.11. 2014

pomník, památník