Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Hugova huť, Rudice

Hugova huť

Salmova huť, Stará huť
Pozůstatky vysokopecního provozu na zpracování železné rudy - Hugova či také Salmova huť v lokalitě Stará huť v údolí Jedovníckého potoka. Založena r. 1746 hr. Salmem. Provoz zanikl na konci 19. století. Dochován kamenný pozůstatek zdi s vyústěním tunelu, který do huti přiváděl vodu.
torzo opěrné zdi s vyústěním vodního náhonu
© Jan P. Štěpánek 06/2013
Graficke pismenko Pozůstatky zajímavé technické památky tzv. Hugovy či Salmovy hutě - vysokopecního provozu, který zpracovával zdejší vytěženou železnou rudu z okolí nedalekých Rudic a přetvářel jí na vysoce ceněné železo a později litinu. Vysoká pec a huť byla založena hrabětem Salmem v pol. 18. století a dočkala se až počátku 20. století, kdy zanikla. Na jejím místě byla vystavěna dodnes stojící a chátrající pila a jediným pozůstatkem je torzo kamenné zdi ve svahu nad potokem s vyústěním tunelu, kterým do huti proudila voda z nedalekého rybníku Floriánek. Kromě vlastní pily je místo volně přístupné.
Bývalá huť se nachází v údolí Jedovnického potoka, necelých 500 m před známým Rudickým propadáním. K lokalitě Stará huť se dá také snadno dostat z hlavní silnice z Jedovnic do Brna.

historie

Salmova, či také Hugova huť byla založena v roce 1746 hrabětem Antonínem Hugem Salmem, majitelem zdejšího rozsáhlého panství. Hrabě Salm si uvědomoval ekonomický potenciál zdejších lesů (především po velkých polomech v r. 1739) a v kombinaci s nálezem železné rudy v blízkém okolí se rozhodl vystavět v údolí Jedovnického potoka nedaleko rudických nalezišť železné rudy huť, která by zpracovávala vytěženou rudu do kvalitního železa, po kterém byla