Chyše

U Střelnice, Lindenberg, Chiesch
Hradiště stojící na ostrožně nad ohbím řeky Střely, na kopci zvaném U Střelnice, v dřívějších časech Lindenberg, není dosud datováno. Roku 1982 zde provedli zjišťovací sondy Dana a Jaroslav Baštovi. Nalezli zbytky mazanice a část kamenného drtidla.
© Prudký Martin, 02/2013
Graficke pismenko Hradiště je přístupné ze silnice z Chyše do Manětína, kde za mostem přes Střelu, před tím než silnice stoupá do vrchu, je odbočka na lesní cestu kopírující svah. Z tohoto místa lze chůzí vzhůru do prudkého svahu dosáhnout vrcholu.
Prudký Martin, 17.2. 2013

historie

Hradiště u Chyše stálo na ostrožně obtékaném říčkou Střelou, ve výšce 508 metrů nad mořem. Kopec nese místní název U Střelnice, dříve Lindenberg. Hradiště bohužel není dosud datováno, protože zde nebyl proveden podrobný průzkum. V roce 1982 na vrcholu uskutečnili zjišťovací sondy manželé Dana a Jaroslav Baštovi a nalezli zbytky mazanice a část kamenného drtidla. Nejvýraznější částí fortifikace je 50 metrů dlouhý, 2,5 metru vysoký a téměř 6 metrů

Prudký Martin podle Kuča, Zeman – Památky Karlovarského kraje, Encyklopedie hradišť v Čechách, 17.2. 2013

hradiště
    Karlovarský kraj