Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Nebeský rybník, Pěnčín

Nebeský rybník

Močilka, Pěnčín
Pozoruhodný rybník o rozloze asi 0,94 ha na kopci, který je napájen pouze spodními prameny. Nemá přítok ani odtok.
Pěnčín - Nebeský rybník
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Obec Pěnčín leží v podhůří Drahanské vrchoviny. Jihovýchodně od obce leží přírodní památka Velký Kosíř a v okolí je mnoho historických památek a nepřeberné množství turistických zajímavostí (zámky, muzea, tvrze, hradiště a další). V samotné obci Pěnčíně je velmi pěkný rybník. Je unikátní tím, že se nachází na kopci a je napájen pouze spodními prameny – nemá totiž žádný přítok, a ani odtok. Díky tomu má název Nebeský rybník, či Močilka. Má rozlohu asi 0,94 ha a obhospodařuje ho MRS Konice.
Ivo Rozehnal, 17.6. 2012

pověsti

V obci je tzv. Nebeský rybník, který je napájen jen spodní vodou. Podle pověstí zde kdysi pobýval vodník. Škodíval však lidem, jednou prý přeměnil svatební koláčky na kameny, jindy zase přeměnil slivovici na špinavou vodu. Lidé ho neměli rádi, a tak prý nakonec zmizel.