První zmínka o vsi je z r. 1401, kdy je majetkem Parduse Kbela z Lipovce. První zmínka o tvrzi je až po smrti Aleše Parduse z Lipovce v r. 1483. V r. 1494 je po smrti jeho ženy Anny tvrz opuštěna. V r. 1510 se uvádí pustá tvrz v Lipovci. Dochován pahorek jádra a zbytky valů a příkopů.
Pohled na tvrziště
Graficke pismenko První zmínka o Lipovci je z roku 1401, kdy je majetkem Parduse nazývaného Kbel z Lipovce. Tento rod vlastní Lipovec téměř do konce 15. století. První zmínka o tvrzi je až z roku 1483, kdy po smrti posledního z rodu – Aleše Parduse z Lipovce – připadla ves a tvrz se čtyřmi vesnicemi jako odúmrť králi Vladislavovi II. Král panství postupuje nejvyššímu kancléři Janovi ze Šelmberka a Janovi Šmatlanovi z Močovic, ale na tvrzi dál bydlí vdova po Alešovi Pardusovi Anna z Výklek, což vedlo k dlouhým soudním sporům, které byly ukončeny v roce 1493 dohodou, podle které mohla Anna na tvrzi dožít. Anna umírá v roce 1494, tvrz je ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 28.3. 2012

popis

Z části narušené lichoběžníkové tvrziště za domem č.p. 34. Nejvýrazněji dochovaná část tvrziště je v severní části. V severozápadní části chráněno dnes již zaniklým rybníkem, jehož hráz je dodnes patrná. Na jihovýchodě a severozápadě chráněno příkopem, na JV až tři metry hlubokým.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, 28.3. 2012