Viklický dvůr

Vejklický dvůr, Viklice
Zaniklý Viklický hospodářský dvůr byl založen r. 1590 Pernštejny jako jejich největší dvůr. R. 1887 dvůr koupil David Gutmann a jeho syn Dr. Vilém Gutmann zde založil úspěšný chov býků. Po 2. sv. válce byl v majetku JZD. R. 1993 byl prodán za účelem zřízení rekreačního areálu a budovy byly zbourány.
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Dnes již neexistující Viklický dvůr (později Viklice), byl založen rodem Pernštejnů. První písemná zpráva pochází z roku 1590. Důvodem vzniku dvora byly především ekonomické důvody, kdy sloužil nejen k prodeji přebytků, ale i jako zásobárna ve zlých časech (neúrody, přírodní pohromy) a zdroj surovin k panským palírnám, pivovarům a rybníkům. Hospodařilo se trojpolním systémem, převažovala ozimá pšenice a žito, ale pěstovala se i čočka, hrách a konopí. Zdejší dvůr byl největším na celém pernštejnském panství. Obhospodařoval 10 lánů, kde se pěstovalo 3000 kop snopů. U dvora stávala též chmelnice, která produkovala 10 metrů chmele ...
Ivo Rozehnal - zdroj M.Vařeka - Jan z Pernštejna 1561-97 - hospodářský úpadek Pernštejnů /Veduta 2008, 28.9. 2011

historie

Hospodářský dvůr Pernštejnů vznikl na základech bývalé vesnice Výkleky, či Výkliky. Tato ves se připomíná již r. 1297. Zmínka o ní je z písemnosti krále Václava, kdy Jakub farář tovačovský získal markrabský dvorec v Oplocanech, tři lány ve Výklekách a další dávky a desátky z Tovačova a samotných Výklek. Zánik vesnice je popsán v knize Hejtmanství Přerovské takto: "Výkleky zašly za válek česko-uherských, byvše vojskem Matyáše Krkavčíka asi r.

Ivo Rozehnal - F.Bayer / Hejtmanství Přerovské 1908, 6.6. 2015

popis

Dnes již neexistující Viklický dvůr zaujímal místo na pravém břehu říčky Blaty, dnes po levé straně silnice od Prostějova do Tovačova. Snad jedinou budovou spjatou se dvorem může být dezolátní hospodářská budova, stojící poněkud západně od lokality. Budova snad v barokním stylu sloužila jako část JZD Tovačov. Plocha Viklického dvora je dnes skládkou, překladištěm zeminy a kamenné drti.
    Ivo Rozehnal , 28.9. 2011