Soubor maloměstských domů, většinou kombinované stavby (zděné přízemí, hrázděné patro), na náměstí a hlavních ulicích městečka, pocházející většinou z 18.–19. století. Část z nich památkově chráněna.
Historické domy stojí především na Náměstí, v Kostelní a Revoluční ulici.

Maloměstské domy v Mašťově

Po mnoha požárech se z původní, většinou dřevěné zástavby městečka, nedochovalo prakticky nic. Dnešní domy pocházejí z 18. a 19. století, část z nich si podržela autentický vzhled. Mašťov byl od středověku městečkem, roku 1735 ho Karel VI. povýšil na město. Tento status ztratil v roce 1945. Od tohoto roku se také datují nejtěžší ztráty historického stavebního fondu: demolice severozápadního kouta náměstí a dvorních traktů západně od něj, nevhodné modernizace řady domů (nová okna a omítky), které bohužel pokračují dosud. Naštěstí nebylo zásadně porušeno panoráma městečka.

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Mašťov