Kostel v Kněžicích se připomíná jako farní ve 14. století. Současná podoba pochází převážně z 19. století. Západně od něj stojí hranolová zvonice s dřevěným patrem, severně pak barokní fara. Celý areál je velmi zchátralý.
Kostel a zvonice od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2010
Kostelní areál stojí na výšině na jižním okraji vsi. Ta náleží k Podbořanům, po silnicích III. třídy je dostupná z Radíčevsi nebo Pšova (I/27), od Širokých Třebčic (II/224). Parkování je možné pod kostelem, odtud pěšky asi 50 m do kopce podél hřbitovní zdi. Kněžicemi sice prochází trať Žatec - Plzeň, péčí Ústeckého kraje však není zdejší zastávka obsluhována osobními vlaky. Autobusové spojení je zejména ve volných dnech velmi omezené (linka Žatec - Podbořany). Kostel není vzhledem ke svému havarijnímu stavu nijak využíván, takže je nepřístupný.
historie

Na výšině v jižní části vsi stojí kostel se zvonicí a farou, obklopený starým hřbitovem. Stavba pochází ze 14. století, současná podoba pochází převážně z 19. století. V jihozápadním nároží hřbitova, který ho obklopuje, stojí hranolová zvonice s přízemím z opuky a roubeným obedněným patrem. Areál doplňuje barokní fara severně od kostela. Po roce 1945 postihla Kněžice stejně jako celé Podbořansko nucená výměna obyvatel. Areál od té doby chátrá, zejména kostel a zvonice jsou na samé mezi fyzického přežití.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 18.5. 2010

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Kněžice