Moje místa 0
Pomník z r. 1960, v r. 2000 obnovený pietní deskou, připomíná největší železniční neštěstí v dějinách Československa. Dne 14.11.1960 kus od stanice Stéblová na trati Pardubice–Hradec Králové došlo k čelní srážce dvou osobních vlaků s následným požárem. Zahynulo 118 lidí.
pomník
Graficke pismenko Na místě nehody byl vztyčen kříž, který byl v březnu 1967 přemístěn asi 80 metrů od místa neštěstí a obehnán mřížkovým plotem. U příležitosti 40. výročí neštěstí v roce 2000 proběhl pietní akt. Obecní úřad ve Stéblové nechal nahradit značně zchátralý a zrezivělý kříž černou žulovou deskou, na které je nápis: „Pro vzpomínku na železniční neštěstí 14.11.1960 Obec Stéblová, 14.11.2000“, vsazenou do upraveného okolí.
Rodochrozit - čerpáno podle webových stránek , 12.4. 2011

historie

14. listopadu roku 1960 v podvečerních hodinách se kus od stanice Stéblová na trati Pardubice – Hradec Králové ve směru na Pardubice srazily dva osobní vlaky. Jedná o nejtragičtější železniční neštěstí v dějinách československé železniční dopravy a druhé největší železniční neštěstí v dějinách Evropy. Osobní vlak 608, tažený parní lokomotivou, jel z Liberce přes Hradec Králové do Pardubic. Druhý vlak – číslo 653, byla souprava tvořená šesti