Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
alegorická socha Průmyslu, Jablonec nad Nisou
Místo není doposud uveřejněno,
musí obsahovat všechny minimální informace a projít kontrolou redakce.

Jděte na stránku vkládání a vložte všechny důležité informace tím urychlíte jeho uveřejnění.
Socha z roku 1870 od L. Zimmera stála do 1931 na kašně uprostřed jabloneckého Starého tržiště (Mírové náměstí). Při stavbě radnice přemístěna do dnešní Máchovy ulice, po 1945 poškozena. V 90. letech 20. stol. přemístěna do blízkosti původního stanoviště.

Alegorická socha Průmyslu v Jablonci nad Nisou

Graficke pismenko Obchodník Heinrich Fischer nechal sochu umístit roku 1870 do středu kašny na tehdejším Starém tržišti (dnes Mírové náměstí). To bylo nejstarším jabloneckým náměstím, vzniklým při povýšení na městys roku 1808. Jeho původní velikost silně zmenšila stavba nové radnice. Při ní zanikla i kašna, která se nacházela v geometrickém středu původního náměstí, jenž se nyní ocitl na ploše radnice. Samotná socha byla přemístěna do dnešní Máchovy ulice, před dům 877/4. Zde ji po roce 1945 vážně poškodili neznámí vandalisující čeští novoosídlenci. Při obnově Mírového náměstí po roce 1990 byla opravena a znovu umístěna do jeho východní části, tedy několik desítek metrů od svého původního ...
Ivan Grisa, dle J. Scheybal - B. Beneš - J. Scheybalová: Památky Jablonecka, Severočeské muzeum v Liberci 1969, 18.9. 2009