Barokní socha sv. Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí v Náchodě pochází z roku 1768. Od roku 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR. Její balustráda byla poničena při autonehodě r. 2014, chystá se oprava sochy.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Barokní socha sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1768. Od roku 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR. Její balustráda byla poničena při autonehodě r. 2014, chystá se oprava sochy.
E.H. dle Poche E., Umělecké památky Čech, díl 2, Academia, Praha 1978; http://monumnet.npu.cz, 25.12. 2013

popis

Na Masarykově náměstí v Náchodě, severně od kostela sv. Vavřince stojí na trojdílném podstavci s převýšeným středem socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1768. Kolem sochy je šestiboká balustráda s hranatými kuželkami a koulemi na nárožních sloupcích. Na střední části podstavce je vpředu nápis „VIR SANCTE / DEVOTVS CLERVS / SENATVS / INTEGERQVE / POPVLVS / NACHODENVS: /TVAE PIAE / PROTECTIONI / SINCERO / AFECTV / SESE HIS / SVBSTERNIT“. Na zadní

Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 2, Academia, Praha 1978), 1.1. 2009

socha, monument