Větrný mlýn holandského typu jehož stavitel není znám je z r. 1838. Zanikl r. 1922.
Mlýniště.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Severozápadně od obce Ohrozim na Prostějovsku, je vyvýšenina zvaná Horka. Nadmořská výška činí 353 m n.m. Na tomto místě stával větrný mlýn holandského typu, tzv. „povětrňák“. Autor stavby již není známý, ví se jen, že poprvé se mlelo 27. 3. 1838. U mlýna bylo časem přistavěno stavení, které zde stojí dodnes. Kdysi sloužilo i jako hostinec, dnes slouží k rekreaci. Posledním mlynářem byl v roce 1889 Josef Motal z nedalekých Lešan. Tehdy také mlýn dosloužil a byl používán jako skladiště a později byl rozebírán. V roce 1922 již zmizel do základů. Dnes na jeho místě jsou jen terénní náznaky.
Ivo Rozehnal - podle web.povetrnik.cz a podle Soupisu nemov.kult.památek okr. PV /2012 / upraveno 07/2016, 10.7. 2016