Muzeum v prostorách bývalé Smékalovy továrny na hasicí zařízení bylo pro veřejnost otevřeno 5. července 2000. V r. 2005 byla otevřena druhá část muzea. Muzeum vzniklo z podnětu a hlavně práce místního sboru dobrovolných hasičů a za pomoci obce.
Hasičské muzeum v Čechách p.K.
© Ivo Rozehnal, 04/2010
Graficke pismenko Vesnice Čechy pod Kosířem leží 12 km severozápadně od Prostějova, odkud je do obce dobré autobusové spojení.
Hasičské muzeum najdeme v západní části obce, u křižovatky cest do Pěnčína a Hluchova.

historie

V obci je hasičské muzeum v bývalé továrně hasicí techniky rodiny Smékalovy z r. 1820. Ukazuje vývoj hasičské techniky od výroby těch nejjednodušších, ručně poháněných strojů, dále stříkaček tažených koňským spřežením, až po moderní výkonné stroje s odstředivými čerpadly s pohonem benzínovými motory. Patří mezi největší muzea na Moravě, které se zabývají touto tématikou.
    Ivo Rozehnal, 9.4. 2007

technická památka