Moje místa 0
Pomník obětem nevyhlášené války s heinleinovci v roce 1938 stojí v Horní Světlé, v místě přepadu celní stanice 22.9.1938
Pomník obráncům hranic - Horní Světlá
Graficke pismenko Pomník leží na hranicích u turistického přechodu Dolní Světlá - Wache. Přístup po červené turistické značce z Dolní Světlé po panelové cestě,nebo z Horní Světlé taktéž po červené horší lesní cestě vedoucí s kopce.
30.1. 2007

historie

Pomník vybudovaly Československá obec legionářská Jednota Mladá Boleslav spolu s kluby vojenské historie „KVH Rota Nazdar“ a „KVH Česká Lípa“ jako připomínku obránců hranic Republiky Československé v roce 1938. Pro umístění pomníku bylo vybráno místo, kde byl 22.9. 1938 heinleinovci přepaden a obsazen celní úřad. Ještě v noci téhož dne byl po prudkém asi hodinovém boji znovu obsazen jednotkami 4. roty libereckého praporu Stráže obrany státu.