Archeologicky cenná, neporušená a v regionu ojedinělá lokalita s dochovanými relikty opevnění, zbudovaného švédským vojskem v srpnu r. 1643, je zapsána na seznam kulturních památek.
polní opevnění Švédské šance
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Na návrší v lokalitě Švédské šance (298 m) ležící severovýchodně od obce Horní Moštěnice se v severní části lesíku nacházejí terénní pozůstatky švédského polního opevnění z období třicetileté války. V lesíku lze též nalézt zbytky vojenských staveb z 20. století, jako například pozorovatelnu z roku 1927. Nejvýrazněji se však toto míst vepsalo do dějin událostmi z noci z 18. na 19. června 1945, kdy zde došlo k tzv. Masakru na Švédských šancích, při kterém bylo zavražděno 265 karpatských Němců, Maďarů a Slováků. Naprostou většinu povražděných tvořily ženy a děti. Tuto chmurnou událost připomíná památník. Na Švédské šance se nejlépe ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.irozhlas.cz, https://cs.wikipedia.org a další, 16.8. 2018

historie

V období třicetileté války, v srpnu roku 1643, byla výhodná poloha návrší využita ke zbudování předsunutého opěrného bodu ležení švédských vojsk generála Linharta (též Lenart, Lenhart, Lennard či Leonard) Torstenssona (1603-1651), jehož hlavní tábor se nacházel nad Horní Moštěnicí. Linhart se zde opevnil proti císařskému generálovi Matyášovi Gallasovi (1584-1647) který byl opevněn u Kojetína. Švédské vojsko sice čítalo 38 pluků rejtarů a 15

Luděk Vláčil - zdroj: https://forum.valka.cz, https://dspace5.zcu.cz, http://krajinaposedlatmou.blogspot.com/2016/07/svedske-sance.html, http://www.pamatkovykatalog.cz/, https://prerovsky.denik.cz a další, 16.8. 2018

pevnost, bunkr
     Přerov  (PR)