Kostel byl vystavěn z části starého kostela. Ze staré budovy zbyla věž, ke které byl v letech 1866-68 přistavěn zbytek kostela. Původní věž byla vystavěna v roce 1586. Kostel je ve stylu pseudogotiky.
Celkový pohled na kostel
Graficke pismenko Chrastava je malé městečko nedaleko Liberce, zhruba 11 kilometrů směrem na Hrádek nad Nisou. Kostel je díky svojí pozici, kdy stojí na kopci za řekou vidět do velké dálky. Z dálky jsou vidět jeho hrotovité tvary. Okolo kostela je zeď oddělující faru s kostelem, v níž je umístěn soubor náhrobních kamenů, které jsou významných rodáků a místních šlechticů. Kostel je nejvýraznější dominantou celého městečka.
Aleš Marek, 13.4. 2006

historie

Kostel je trojlodní, pseudogotický a stojí na místě bývalého starého kostela, z kterého byla ponechána věž. Kostel byl vystavěn v letech 1866–1868. Budova má protáhlý s pěti stranami osmiúhelníkem uzavřený presbytář. Hranolová západní věž má renesanční původ a je z roku 1586, na její vnější straně jsou zbytky sgrafitové výzdoby s litinovým prolamovaným jehlancem. Okna jsou ve dvou řadách nad sebou a ve tvaru hrotů, s malovanou alegorií Křížové

Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd ve spolupráci s Ústavem teorie a dějin umění vydala v roce 1977 Academia., 13.4. 2006

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)