Nejstarší panské sídlo v Dačicích vzniklo po vyvrácení hradu Bílkova (viz heslo) a rozdělení krajířovských držav koncem 15. století. Původnímu účelu sloužila do dokončení starého zámku (1579), poté součást hospodářského dvora.
Západní průčelí tvrze
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Tvrz stojí uprostřed dvora severně od starého zámku, pod Krajířovou ulicí (silnice II/406 do Telče). Parkování je možné přímo ve dvoře, nebo na parkovišti sousedního supermarketu. Při cestě od železniční stanice Dačice (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice, asi 400 m severně) nebo autobusového nádraží (asi 150 m severně) vás navede výrazná okrouhlá bašta se zvonovou střechou.

Tvrz v Dačicích
    Nenápadná čtyřkřídlá budova uprostřed hospodářského dvora severně od starého zámku je nejstarším šlechtickým sídlem v Dačicích. Zprávy o jejím vzniku se dosud nepodařilo nalézt, na základě stavebně historického průzkumu se předpokládá, že nejstarší severovýchodní část by mohla pocházet již ze 14. století (před připojením Dačic k Bílkovu). Nejpozdějším obdobím vzniku tvrze pak je konec 15. století, kdy po zničení hradu Bílkova a rozdělení

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 a M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri 2001, 4.1. 2010